Kako je nastala skladba Zagorje spi?

Vjerojatno su vam već svima poznati stihovi “spi, spi, spi, Zagorje spi…”. Riječ je o skladbi Tomice Kolara koju često izvodimo, a koja vrlo lako ulazi u uho. Budući da u prosjeku svake dvije godine izbacimo novi video spot, došao je red i na ovu skladbu. Nedavno smo je snimili u studiju, a završena je i produkcija video spota.

Evo, službeno ćemo vam najaviti:

Video spot za skladbu ZAGORJE SPI javno ćemo objaviti u četvrtak 29. studenog u 19 sati.

Do tada se malo strpite. Tijekom sljedećih nekoliko dana objavit ćemo malu seriju tekstova kojom ćemo vas uvesti u skladbu Tomice Kolara, njene pjesničke slike te tijek produkcije spota.

U nastavku pročitajte više o nastanku skladbe Zagorje spi (piše: Tomica Kolar)

Zvali su ga Jožica. Ne kao žensko ime već kao Ivica, Perica… Rođen je u najhladnijoj zimi prošloga stoljeća, 1929. godine. Bio sam dijete kada nam je opisivao svoje mladenaštvo. Topla proljetna svitanja u seoskoj kući u Kolariji, otvoren prozor.

Kraj kuće, u vrtu, grm jorgovana raskošno se otvorio, a iz njegove nutrine dopire prelijepa, maštovita, vesela pjesma i budi usnulog mladića. Tu sliku koju mi je prenio otac, pjesmu slavuja i buđenje dragog zavičaja sačuvao sam duboko u srcu.
Na služenju vojnog roka u kosovskoj Peći, 1990. godine, kad je zavičaj najviše nedostajao, slike su oživjele i nastala je pjesma koju danas, 28 godina poslije, Kmeti predstavljaju svojoj publici.

Zagorje spi.
Samo slavujček, kak mali zvonček,
svojom popevkom zvoni.
Zakaj si spiju, do jutra mučiju?
Zakaj slavujček troši svoj kljunček?
A tak lepo poje, popevlje za moje
serce kaj samo leži.

Mislio sam da je mome ocu nekada, kao i meni tada život uprizorio one najdublje osjećaje čežnje za voljenim bićem. Trebalo se ipak strpjeti.

Jožica je umro sljedeće godine i znam da mu nikad nisam otpjevao pjesmu toliko vezanu za njega. Znam da bih ga time obradovao jer je i sam pisao i uglazbljivao vlastite stihove.
Igrom prilika, pet godina poslije, u Zagrebu sam bio članom Hosane, band-a zagrebačkih bogoslova (prihvatili su me kao pridruženog člana koji nije bogoslov). Kada smo sakupljali pjesme za novi album, melodiju svoje pjesme Slavujček, kako sam je tada zvao, “posudio” sam za stihove pjesme Moga oca stan, koja je i objavljena na albumu Luka srca 1997. godine.

Slavujček je dobio svoju mlađu sestru, a njemu samome preostalo je da se još malo strpi. 2003. godine na promociji moje zbirke pjesama u Stubičkom Golubovcu i poslije u Pregradi Slavujčeka uz gitaru izvodi Matija Krizmanić.

2006. godine u Pregradi se okupljaju i sa pjevanjem započinju Kmeti.
Kada je 2013. godine, kao stručni voditelj klape među nas došao Siniša Miklaužić, pjesmi piše aranžman za muško četveroglasno pjevanje, a tada su nastali i stihovi:

Z Ivančice tiho se zorja otpira,
juternja svetlost se zvezdice tira,
a ftiček poje, popevlje za moje
serce kaj samo leži.

i kraj:
Serčece moje, od rane zorje samo si tebe želim.

I tada još pjesma nije imala cijelu sebe. Za studijskog snimanja u Zagrebu, u jesen 2017. godine dodano je međupjevanje,

Haja, haja, haja,
sriedi zelenega raja.
haja, haja, nunaj naj, haja nunaj naj.

Tada je Toni Eterović aranžirao i instrumentalno postavio pjesmu te potpisao produkciju.

Ljepota slavujeva pjeva podsjeća na ljepote kojima težimo, koje nam nedostaju i stihovi koji nose pjesmu opisuju čežnju, duboko čeznuće za voljenim bićem. Pjesma je to o samoći koja to ne želi biti i o blizini koja će učiniti sve da se ostvari.

Kmeti Vam pjevaju svoju ljubavnu pjesmu.