O nama

Kmeti su vam dobra klapa kera more popievati stoječki i sedečki.
Popievljeju skup skoru več deset liet i baš jim je dobru
i nemreš ti to rastepsti!

Či pitate te Pregračane, tu klapu popievačaf i zaferkantaf,
zakaj se zoveju baš Kmeti, rekli vam buju: ZATU!,
ka jim baš tak paše.

Nebuju vam recitierali Marulića i jengavu poznatu pesmu:
“I moj tatek bil je kmet…”
ili legendarne stihove našega Tituša Brezovačkega:
“Kmet s popiefkom ide žet…”

Uni bi za se jednostavnu rekli:
“Na Stradunu ili h klieti, na vulici, pozornici,
h glavnem gradu, orehavem hladu, popievljema z guštam.
Sotto voce ili glasnu, z namuj vam bu upraf krasnu!”

 

Biografija sastava

Klapa Kmeti je na okupu od 2006., iako njihovo prijateljstvo seže puno dalje od toga. Druženje i prijateljstvo rodili su se u ideju za stvaranjem klape – zagorske klape. U samim počecima lomila su se koplja među članovima oko toga hoće li Kmeti biti klapa, vokalni sastav, ansambl ili pak nešto treće. Kmeti su tada službeno postali klapa jer klapa nije isključivo dalmatinski brend, već prepoznatljivi hrvatski proizvod. Svi Kmeti su prijatelji od djetinjstva, dolaze iz istog mjesta i od malih nogu pjevaju zajedno – prema njima, to je i definicija klape.

Kmeti su htjeli da njihovo ime odražava i njihovu osobnost, da bude prepoznatljivo, lako pamtljivo i na neki način humoristično. Na šaljivi prijedlog jednog člana jednoglasno je odlučeno da je ime Kmeti naprosto savršeno. Nijedan sastav se tako ne zove, a ime asocira na skromnost, jednostavnost i rad. Kmeti su upravo takvi. U početku su probe bile na raznim lokacijama, ovisno o tome kako je bilo moguće – podrum, klet, dnevna soba, kuhinja, hodnik, župni farof, itd. Međutim, 2013. godine Kmeti su počeli ozbiljnije raditi uz stručnog umjetničkog voditelja.

Klapa Kmeti broji 10 članova:

  • 1. tenor – Danijel Filipčić
  • 2. tenor i gitara – Vinko Krištić
  • 2. tenor i klavijature – Martin Lazički
  • 2. tenor i lead vokal – Goran Vukmanić
  • bariton – Tomica Kolar
  • bariton – Hrvoje Brezak
  • bas – Dario Vukmanić
  • bas – Krešimir Brezak
  • bas – Tomislav Večerić
  • bas i umjetnički voditelj – Siniša Miklaužić

Prva i najpoznatija skladba Klape Kmeti je Stara klet. Riječ je o skladbi koja je još 2006. prihvaćena kao službena himna turističke manifestacije Branje grojzdja u Pregradi koja bilježi polustoljetnu tradiciju. Skladbu Stara klet napisali su Tomica Kolar i Robert Smajlagić. Prva verzija snimljena je 2006. godine, a 2013. napravljen je remake uz dva instrumenta te je uskoro snimljen i video spot – topla ljudska priča o prožimanju generacija i nasljedovanju lijepih tradicijskih i obiteljskih vrijednosti. Od tada do danas Kmeti su nastupili na većem broju festivala, kulturnih manifestacija, priredbi i drugih događanja. Valja izdvojiti nastupe na festivalu Zagorska Krijesnica, zatim nastup na Festivalu kajkavskih popevki Krapina 2015. i 2017., a tu je i nastup na HRT-ovoj emisiji Lijepom Našom snimanoj u Pregradi.

Unatrag nekoliko godina Kmeti organiziraju i samostalne koncerte uz goste. Najveći koncert do sada bio je „Srčece moje“ koji je održan u veljači 2020. u Festivalskoj dvorani u Krapini. Tijekom proljetne karantene 2020. Kmeti su osvojili i nagradu u nagradnom natječaju koji su organizirali INA i rock sastav Opća opasnost. Tom prigodom predstavili su svoju klapsku obradu pjesme Opće opasnosti – Tvoje ime čuvam. Plan za naredno razdoblje je izdati CD album u suradnji s diskografskom kućom te intenzivnije snimati i producirati autorske pjesme i video spotove.

Klapa Kmeti do sada potpisuje 12 studijskih snimki – Stara klet (2006 – prva verzija, solo: Franjo Kaučić), Stara klet (2013 – nova verzija), Sečanje me nazaj vleče (2013), Huncutar (2014), Fino staro vino (2015 – solo: Davor Dretar Drele i Vid Balog), Miesec (2016), De ste si vi (2017), Zagorje spi (2018), Liepa jesen (2019), Ja bi htel (2020 – solo gost: Oliver Korade), Ne pozabi dedovinu (2020) i Večer pemo k mamici (2020).

U međuvremenu, četiri video spota ugledala su svjetlo dana – Stara klet (2014), Miesec (2016), Zagorje spi (2018) i Ne pozabi dedovinu (2020).