Balada o janjetini – predstavljamo novu skladbu i lyrics video

Balada o janjetini patetično je humoristična skladba klape Kmeti koja se obvezno sluša i izvodi praznog želuca jer se upravo tada najbolje možemo s njom poistovjetiti. Baladu o janjetini napisao je i uglazbio član klape Vinko Krištić, i to veoma davno, dok je učio povlačiti prve akorde na gitari. Skladba je ostala zapisana na papiriću i tako zaboravljena gotovo 20 godina. Kad je napokon pronađena, Kmeti su odlučili podariti joj dušu. Solo dionicu izveo je član klape Tomica Kolar. Pjesma u ironično-duhovitoj maniri govori o ljudskim gurmanskim slabostima, a nastala je jednog vrućeg ljetnog dana u zadarskom kraju, kraj obale našeg mora.

Tijekom snimanja skladbe ideja je bila uvesti kombinaciju tradicionalnog i modernog. Pa tako je glavna tema odsvirana u kombinaciji saksofona, kao predstavnika modernog jazzy izričaja, i gusli, kao tradicionalnog pomalo zaboravljenog instrumenta koji se često veže uz podneblje gdje su se na tradicionalni način uzgajale ovce.

Naslovna fotografija Balade o janjetini nastala je u pregradskoj špilji koja se nalazi u podnožju Kunagore nedaleko glavnog gradskog trga.