Nova skladba i spot klape Kmeti govori o mladenačkoj ljubavi u voljenom rodnom kraju

Sutra 21. svibnja 2022. dođite ispred Caffe Bar Arka u Pregradi u 20,30 h. Uz prigodan koncert i druženje predstavljamo spot za svoju novu skladbu pod nazivom Volim te moja mala (Naša Pregrada). Pjesma govori o ljubavi i čežnji, ali je vezana uz rodni kraj – Pregradu iz koje dolaze svi članovi klape. „Svi smo mi nekada bili mladi, a sve nas za Pregradu vežu prve ljubavi, toplina u srcu i posebni osjećaji. Svi smo se na neki način poistovjetili s ovom pjesmom i svima nam je legla na prvu.“

Kristijan Petrak i Elizabeta Kantoci kao glavni glumci u spotu

Glazbu i stihove pjesme Volim te moja mala potpisuje naš član Krešimir Brezak. Bila je to njegova prva ozbiljnija pjesma koju je napisao prije 26 godina (1996. godine), a pri čemu mu je tada pomogao naš najiskusniji član Tomica Kolar. Krešo je tada kao 14-godišnji klinac došao do Tomice s početkom i nekim dijelovima pjesme, a tada su joj zajedno dali „glavu i rep“.

Pregradski, kao i cijeli zagorski kraj, kroz povijest je bio svjedokom bezbrojnih odlazaka, mahom mladih ljudi, koji su, bježeći od siromaštva i u potrazi za boljim životom, ostavljali zavičaj, svoja skromna kućna gnijezda, svoje najbliže, pa tako i svoje ljubavi. Tema odlaska često se javlja u kajkavskim pjesmaricama i to sasvim sigurno nije slučajno. U današnjem vremenu malo se toga promijenilo. Život je možda lakši, ali rastanci i sa druge strane žudnja za povratkom, za komadićem istinske domovine, zavičaja i na kraju – prave ljubavi, vječna je u živim ljudima.

Pjesmu smo godinama pjevušili na probama i u slobodno vrijeme, a prošle godine zaključili smo da bi je konačno valjalo i snimiti. Klapski aranžman potpisuje član klape Vinko Krištić, a cijela glazbena produkcija odrađena je u Studiju Kasandra, u Mariji Bistrici. Glavni vokal izvrsno je interpretirao član klape Goran Vukmanić.

Pjesma je snimljena još prošle godine, ali je Kmeti nisu željeli pustiti javno bez prigodnog video spota. Zadatak osmišljavanja scenarija i kompletnu video produkciju izvela je Dora Kolar, kći člana klape Tomice, a koja studira na diplomskom studiju Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever – „Ideja za spot počela se razvijati već nakon prvog slušanja. Bitno je bilo uključiti pregradske motive i pronaći par koji će se dobro uklopiti u tu priču. Eli i Kiki su bili upravo ono što sam tražila, a na kraju i više od toga! Svi koji su sudjelovali u stvaranju spota sentimentalno su vezani uz ovaj kraj, tako da su se ideje nakon razgovora počele nizati same od sebe. Odredili smo lokacije i odlučili da ćemo pokušati uhvatiti spontane trenutke kako bismo kreirali spot koji nalikuje na sjećanje. Pjesma govori o rastanku, ali ovdje to nije predstavljeno kao nešto tužno jer ipak „čekat će nas naša Pregrada“. Jedina nevolja koja nas je pratila bilo je ćudljivo vrijeme, no i to smo uspjeli iskoristiti u našu korist jer ni u stvarnom životu ne sije svaki dan sunce.“

Za snimke pregradskog kraja iz drona pobrinula se 14-godišnja Hana Vukmanić, kći člana klape Gorana koji je ujedno i glavni vokal u pjesmi – „Zaista nije bilo teško snimiti pejzaže i krajolik. Pregrada je okružena prirodom i zelenilom. Kamo god se okrenuli, dobit ćete izvrstan kadar“. Pa tako, ova pjesma s jedne strane predstavlja prekrasnu ljubavnu priču, a s druge strane ponosno pokazuje ljepote pregradskog kraja.

I za kraj, ono što vas sigurno sve zanima… Spot možete pogledati u nastavku! Ali pričekajte premijeru – 21. svibnja 2022. u 21,00 h na YouTube kanalu Scardone.