Koncert “Naš frtalj Evrope” opravdao očekivanja

U nedjeljnim popodnevnim satima 21. listopada 2018. organizirali smo koncert pod nazivom “Naš frtalj Evrope” koji smo odlučili smjestiti u Zagorsku katedralu – župnu crkvu Uznesenja BDM u Pregradi. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo Župi Pregrada i župniku vlč. Ivanu Mikecu radi susretljivosti i dodatnih najava našeg koncerta.

Priželjkivali smo punu crkvu, a to se i dogodilo. Okupljeni su imali priliku uživati u sat i pol glazbe i izvrsnih vokalnih aranžmana koje su, osim klape Kmeti, priredili i gosti – Ženska vokalna grupa Kajda iz Mača, Mješoviti zbor KUD-a Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica te Ženski vokalni sastav Ratkajke iz Vinagore.

Program je izvrsno vodila gđa. Kristina Pavlović, inače kustosica muzeja u Velikom Taboru. Predstavit ćemo ukratko goste koncerta “Naš frtalj Evrope”:

ŽVG Kajda

Ženska vokalna grupa Kajda proizašla je iz KUD-a „Ljudevit Gaj“ Mače gdje je počela njihova ljubav prema pjevanju, a od 2004. godine  funkcioniraju samostalno kao  Udruga. Prepoznatljive po svojem karakterističnom folklornom a capella načinu pjevanja, promiču vlastiti zavičaj, njegove tradicije te potiču svestrani kulturni, folklorni i umjetnički amaterizam. Dobitnice su raznih priznanja na županijskoj i državnoj razini, ali  najdraža im je ipak nominacija za diskografsku nagradu Porin za CD prvijenac – Golubek moj beli. Izdale su dva CD-a, a u pripremi je i treći CD s a capella obradama zagorskih popevki.

 

KUD Zlatko Baloković

Mješoviti pjevački zbor i tamburaška sekcija KUD-a „ Zlatko Baloković“ ove su godine obilježili četrdeset godina kontinuiranog djelovanja. Među pjevačima i sviračima, danas se ovdje nalazi nekoliko članova aktivnih od samog osnutka. Repertoar zbora je raznovrstan: osim neizostavnih kajkavskih popevki izvode klasičnu, duhovnu, folklornu i zabavnu glazbu u a capella izvedbi ili uz pratnju tamburaškog sastava. Nastupaju redovito na manifestacijama u Općini Krapinske Toplice, smotrama KZŽ, diljem domovine i u inozemstvu. Umjetnički voditelj i dirigent zbora je g. Siniša Miklaužić, a tamburaša g. Branko Kramarić.

 

ŽVS Ratkajke

Ženski vokalni sastav Ratkajke vrlo je mlad sastav osnovan početkom prošle godine kada su nastupile na tradicionalnom božićnom koncertu na Vinagori. Djevojke su službeno predstavljene pod imenom Ratkajke 6. kolovoza prošle godine, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kada su izvele nekoliko domoljubnih pjesama. Vrlo je lako odgonetnuti porijedklo njihovog imena… Naime, plemenitaška obitelj Rattkay živjela je u dvoru Veliki Tabor, a svi ljudi u Vinagori, Desiniću i okolici s ponosom nose naziv „ratkajci“. Obitelj Rattkay je snažno utjecala na vinagorsku župu sagradivši kapelu u koju su smjestili kip Majke Božje Vinagorske.

Ratkajke trenutačno broje četiri članice – Mirjana Gluhak, Melita Hubej, Ivana i Tamara Lazički. Stručni voditelj im je Siniša Miklaužić.

 

Ovom prilikom posebno želimo zahvaliti i našim ovogodišnjim sponzorima i donatorima koji su podržali naš rad, ali i pomogli da se ovaj koncert organizira. To su: Kostel promet, Ultima, Caffe bar Arka, Mini mljekara Veronika, Knjigovodstvo Gretić, Okiroto, Etim inženjering, Odvjetnik Velimir Leskovar, Kuna metal te Grad Pregrada. Hvala svima!

U nastavku možete pogledati i nekoliko snimki s koncerta: