Ugostile su nas Ratkajke na svom prvom samostalnom koncertu

Ženski vokalni sastav Ratkajke iz Vinagore organizirao je sa zadnjim danom lipnja svoj prvi samostalni koncert. Koncert je održan u župnoj crkvi BDM od Pohoda u Vinagori u nedjelju 30. lipnja 2019. s početkom u 18,30. Ratkajke su vrlo mlada ženska vokalna skupina koju čine četiri članice – Mirjana Gluhak, Melita Hubej, Ivana i Tamara Lazički. Stručni voditelj im je Siniša Miklaužić.

Djevojke su službeno predstavljene pod imenom Ratkajke 6. kolovoza 2017. povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kada su izvele nekoliko domoljubnih pjesama. Vrlo je lako odgonetnuti porijeklo njihovog imena… Naime, plemenitaška obitelj Rattkay živjela je u dvoru Veliki Tabor, a svi ljudi u Vinagori, Desiniću i okolici s ponosom nose naziv „ratkajci“. Obitelj Rattkay je snažno utjecala na vinagorsku župu sagradivši kapelu u koju su smjestili kip Majke Božje Vinagorske.

Ratkajke ste mogli čuti i na prvom izdanju koncerta Naš frtalj Evrope kad su se pregradskoj publici predstavile s nekoliko novoizvježbanih skladbi. Sada su hrabro odlučile kako je došao pravi trenutak za njihov prvi samostalni koncert, a slažemo se da su ga odradile vrhunski! Mnogi ne znaju kako uz puno vježbe i pjevanja vlastiti koncert zahtijeva i veliki trud te odricanja oko organizacije, a budući da su samo četiri, Ratkajkama to nimalo nije bio lagan zadatak. Stoga im skidamo kapu!

Kao gosti na koncertu nastupili smo mi (klapa Kmeti) te ženska vokalna grupa Lira iz Đurmanca. Mi, ipak nešto iskusniji sastavi, uvijek ćemo pružiti podršku mlađim kolegicama i potaknuti ih da i dalje marljivo rade, ali prije svega uživaju u pjesmi i zajedničkom druženju.

Fotografija: Petra Vdović